Vydejte se na Den zdraví do novoměstské nemocnice

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Nemocnice v Novém Městě na Moravě chystá na úterý 16. dubna Den zdraví. Pokud na akci vyrazíte, dozvíte se, jak  předcházet proleženinám u dlouhodobě nemocných pacientů. Pokud se tedy staráte o svého blízkého, neváhejte a přijďte se do nemocnice podívat. Tématem celodenní akce je totiž kvalita života u nevyléčitelně nemocných pacientů a paliativní péče.

Novoměstský Den zdraví je rozdělený na dvě části. První je prezentace služeb na recepci chirurgie a druhá část je přednášková. Den zdraví odstartuje v 10.00 hodin dopoledne a skončí v 15.00 hodin. „Na chirurgické recepci otevře sociální pracovnice nemocnice improvizovanou poradnu. Zájemci se budou moci zeptat, na jaké služby má dlouhodobě nebo nevyléčitelně nemocný pacient nárok, kde mu je poskytnou,“ přibližuje část programu tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Během celého dne si budete moci prohlédnout zdravotnické pomůcky, které nabízí nemocniční sklad, nemocniční lékárna bude zvát na ochutnávku nutridrinků a budete moci využít pětiprocentní slevu na volně prodejné přípravky. „Naše výživová poradkyně tentokrát nebude měřit obsah tuku v těle, ale poradí, jak by měl vypadat jídelníček staršího člověka. Jinak se stravuje dvacetiletý atlet a jinak sedmdesátiletý méně pohyblivý senior,“ upozorňuje Tamara Pecková. Samozřejmostí každého Dne zdraví je měření tlaku a také ukázka a kontrola správné hygieny rukou. „Prohlédnout si ruce pod UV lampou je vždy velmi atraktivní. Umět si správně mýt ruce je velmi důležité nejen pro zdravotníky, ale také pro veřejnost,“ říká epidemioložka nemocnice Šárka Vidergotová.

Své služby budou na recepci prezentovat Oblastní charita Žďár nad Sázavou, také Domácí hospic Vysočina. Druhá část Dne zdraví v novoměstské nemocnici se bude odehrávat v zasedací místnosti pod heliportem. Nemocnice připravuje přednášky. V 10.00 a ve 14.00 hodin. Téma jedné z přednášek bude prevence dekubitů v domácí péči, představí paliativní péči, na jejíž rozjezd nemocnice získala od nadačního fondu Avast dva miliony korun. Přednášku s krátkým kvízem také připravuje primář onkologie, o své práci budou mluvit i zástupci Charity a Domácího hospice Vysočina.

Foto: Nemocnice Nové Město na Moravě