V bystřickém divadle ocenili „třeťáka“ Matěje Žížalu za záchranu spolužačky!

BENEŠOV – Poděkování za rychlou a pohotovou reakci ale patřilo nejen jemu, ale i všem ostatním dětem, které cestovaly společně s ním. Zvláštní pochvalu za statečnost si přitom vyslechl Matěj Žížala a jeho tři spolužačky. 

Tahle čtveřice se totiž v době nehody nacházela v nejrizikovějším prostoru v zadní části autobusu. “Díky tomu, že Matěj, který seděl přes uličku, hlasitým křikem upozornil svoji spolužačku na hrozící nebezpečí, mohla ona i dívka sedící vedle ní, okamžitě zareagovat. Naštěstí vyvázly nezraněny,” informuje tisková mluvčí Eva Stulíková. Poděkování ale směřovalo i ke všem ostatním dětem už jenom za to, jak celou tuto dramatickou situaci dokázaly dobře zvládnout.

Malý Matěj jel v pondělí ráno dne 25. března letošního roku se svými spolužáky na školní výlet do Prahy, kde měli navštívit trampolínové centrum. Na sjezdu do ulice Červené Vršky v Benešově však jejich autobus z boku poškodilo nákladní vozidlo převážející dlouhé klády. Jedna z nich skončila přímo v prostoru pro opěrku hlavy sedadla, na kterém seděla Matějova spolužačka. Nebýt jeho duchapřítomné reakce, mohla se stát tragédie. Dívka se totiž v době střetu dívala na opačnou stranu, a jen díky tomu, že chlapec začal křičet, začala včas reagovat. I se svojí spolužačkou, která seděla vedle ní, si okamžitě lehly na bok a naštěstí se jim relativně rychle podařilo uvolnit bezpečnostní pásy. I přes hrozivě vypadající nehodu se nakonec celá událost obešla bez zranění, jen některé děti byly událostí otřeseny.