Dávejte si pozor na kaštany na novoměstkém náměstí, půjdou k zemi

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – Průzkum stromů na Vratislavově náměstí, který prováděla specializovaná firma letos v zimě, nepřinesl pozitivní zprávy. Bude třeba pokácet asi 11 stromů.

Dendrologové stromy vyšetřili tomografem, který jim umožnil nahlédnout do struktury kmenu a odhalit skryté dutiny nebo hnilobu. „Stromy nejsou v tak špatném stavu, že by hrozil jejich akutní pád, takže s kácením bude možné počkat až na podzim. Budeme tak moci zároveň vysadit i stromy nové,“ říká správce městských lesů Zdeněk Krejčí.
Dendrologové připravili dlouhodobý plán na revitalizaci celého parku. Ten počítá nejen s kácením, ale také s novou výsadbou a přichází s celou novou koncepcí parku, jejíž realizace potrvá celých deset let. „Některé velké stromy, které jsou dosud vitální, v parku zůstanou, přibydou keře a uvažujeme i o výsadbě stromů před budovou I. ZŠ,“ dodává Zdeněk Krejčí.

Stromům uškodila zejména nevhodná výsadba a neodborné zásahy v minulosti. Nepomáhá ani současné suché období, které dělá vrásky lesníkům po celé Vysočině. Kůrovcová kalamita se letos nevyhne ani Novoměstsku. „Situace není dobrá a zdá se, že se nezlepší,“ říká Zdeněk Krejčí. I když konkrétní rozsah škod ještě není jasný, protože kůrovec na konci dubna teprve vylétá, je jasné, že počet poničených stromů oproti loňsku naroste. „Já se obávám, že za několik let už prostě žádné lesy nebudou,“ doplňuje smutnou prognózu Krejčí.