Víš, kam s odpadem? Nevíš? Tak už to víš!

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Víte, kam s použitou plechovkou, olejem a tuky z domácnosti nebo co můžete vyhodit do bioodpadu? Poradí vám kreslená „hrdinka“ krátkých komiksů, jejichž prostřednictvím chce slovácká metropole vychovat obyvatele ke správnému nakládání s odpadem. Život jí vdechla studentka místní UMPRUM Jana Zháňalová. „Je důležité stále připomínat, co kam patří. Občané odpad třídí, ale ne vždy úplně správně,“ upozornil místostarosta města Čestmír Bouda.

Uherské Hradiště patří v nakládání s odpadem mezi nejúspěšnější města. „Tuto informaci vnímáme velmi pozitivně a je evidentní, že občanům na životním prostředí záleží,“  sdělil starosta Stanislav Blaha. „Město Uherské Hradiště je dlouhodobě v třídění odpadů velmi úspěšné, což dokazuje opakovaná výhra v soutěži „O keramickou popelnici“, která hodnotí aktivity v oblasti třídění komunálního odpadu.“ Nově se v ulicích mohou lidé setkat s nádobami na použité oleje a tuky z domácností. Nyní chce město zapracovat na kvalitě třídění bioodpadu, ve kterém se opakovaně objevují plastové obaly, a speciální technika pro jejich odstranění ze vzniklé směsi je velmi nákladná.

Prvním tématem poučného minipříběhu je upozornění na možnost vhazování plechovek od nápojů do kontejnerů na plasty, jelikož se oba druhy tohoto odpadu třídí na jednom místě. Podobná spolupráce města s UMPRUM není zdaleka první. „Aktivity školy nás velmi zajímají,“ dodal starosta Blaha. „V minulosti právě na UMPRUM vzniklo logo Ceny Vladimíra Boučka, v poslední době si studenti vyzkoušeli například navrhnout plakáty na ples města nebo logo pro Kreativní město UNESCO.“