Lákají vás přírodní koupaliště v kraji? Víme, jaká je aktuální kvalita vody!

ZLÍNSKÝ KRAJ – Slunečné počasí posledních týdnů už oznamuje léto a s ním přichází i doba koupání. Zlínský kraj nabízí hned několik příležitostí k prolenošeným dnům na březích přírodních koupališť. Pokud máte strach obléct plavky a užít si vodní radovánky ve volné přírodě kvůli možnému znečištění, zapomeňte na to! Krajská hygienická stanice kvalitu vody pravidelně monitoruje a co se Zlínska týče, zdejší koupaliště prochází kontrolou na výbornou.

Hned šest z deseti evidovaných vodních ploch získalo ve druhém červnovém týdnu nejlepší ohodnocení. Jako nezávadnou s nízkou pravděpodobností výskytu zdravotních problémů při rekreaci určili hygienici vodu v otrokovickém Štěrkáči, Pahrbku v Napajedlích, v Luhačovické přehradě, ve Vodní nádrži Horní Bečva a Na Stanoch v Novém Hrozenkově. Při posledním měření na konci května prošlo se stejným hodnocením i koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi.

Vodní nádrž Bystřička se stále vypořádává s následky extrémních dešťových srážek, kvůli kterým byla snížena průhlednost, a ve vodě se nacházely popadané větve stromů. I v červnu je třeba počítat s nižší průhledností a navíc i s vyšším obsahem chlorofylu. Nicméně i tak ji hygienici považují za nezávadnou, vhodnou ke koupání, pouze s mírně zhoršenými vlastnostmi. Podobný verdikt padl i pro Vodní nádrž Všemina, kde při posledním měření, které proběhlo v květnu, byla zpozorována snížená průhlednost vody pod jeden metr v důsledku srážek.