Vsetín zná konečnou podobu TOP 10 příležitostí a problémů

VSETÍN – Do konce června měli občané možnost vyslovit svůj názor v anketě na webu města. Na prvním místě se umístil záměr investora postavit v Luhu spalovnu, na druhém adaptační opatření ke klimatickým změnám a na třetí příčce skončila podpora zubních lékařů a dalších odborníků. Celkově se hlasování zúčastnilo osm set padesát osm lidí, což je méně než v loňském roce, kdy svůj hlas zaslalo patnáct set obyvatel Vsetína.

Proti Spalovně odpadů se vyslovilo čtyři sta osmdesát hlasujících. „To, že Vsetíňané vnímají jako největší problém projekt nové spalovny, pro nás není žádným překvapením. Vnímáme jejich obavy, zejména o možné dopady tohoto zařízení na životní prostředí. I my přistupujeme k projektu velmi obezřetně,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka. Zastupitelstvo již nyní rozhodlo, že pokud spalovna skutečně vznikne, bude zpracovávat pouze odpady z vlastního správního obvodu a nebudou dováženy odjinud.

Jednasedmdesát obyvatel by uvítalo modernizaci zastávek MHD, pětačtyřicet zase cyklostezku městem a osmatřicet se přiklonilo k vybudování venkovního amfiteátru. Zbytek hlasů patřil speciálnímu školskému zařízení pro děti s poruchami chování, zachování a rozvoji systému financování sociálních služeb, vytvoření motivačních pobídek pro příchod učitelů a rozšíření prostoru pro knihovnu, vzdělávání a kulturní akce. „ Všemi problémy a podněty z této desítky se budeme zabývat,“ ujistil Pifka.