Když rozkvetou sakury, je to pastva pro oči. Kralupané se jich nechtějí kvůli parkovišti vzdát

KRALUPY NAD VLTAVOU – Když ve městě rozkvete sakura, v úžasu stojíte a snažíte se kousek té krásy zachytit. Nádherné, dechberoucí květy zdálky připomínají narůžovělá oblaka. Sakura kvete pouze několik dní, během nichž dosahuje na krátký okamžik dokonalosti, a proto je také symbolem přírody i  pomíjivosti života. Nádherné květy bez ohledu na zemi původu v mnoha odstínech růžové zdobí zjara mnohé evropské parky, ale i české parky a ulice.

Cizokrajné sakury u nás

177 japonských třešní například lemuje hlavní městskou Třídu 17. listopadu v Karviné, která získala po zásluze titul Alej roku. Růžové stromořadí v Solní ulici v Pelhřimově když kvete, připomíná alej z pohádky, obnovené sakury jsou i jednou z mnoha charakteristických krás Litomyšle. Zdobí také pražskou trojskou zámeckou zahradu. Potěšit se pohledem na zával něžných květů mohou ale i obyvatelé mezi panelovými domy na sídlišti Jižní Město. Nezmizí ani kvůli špatnému stavu v ulici V Olšinách v Praze 10, kde bylo nutné původní více než padesátku stromů pokácet. Nahradilo je 72 nových sakur, které byly vysázeny už vzrostlé.

Petice za zachování stromů. Bude vyslyšena?

Nyní se o své stromy bojí Kralupané. Kompletní zeleň podél trati k nádraží v ulici Husova v centru Kralup má být v rámci čtvrté etapy rekonstrukce města vykácena a nahrazena novými stromky.  A to jak vysoké stromy podél drážního tělesa, tak alej sakur podél chodníku, kterou jako nepůvodní arboristé nepodporují. „Ta ulice je teď vlastně takový malý parčík. V budoucnu z ni bude jen plocha s auty, lavičkami a malými stromky,“ bojí se občané. „Všech stromů bude škoda, dle nás by nejlepší bylo současnou zeleň zachovat a opravit pouze vozovku. Ulice je dost široká na to, aby tam mohli procházet lidé, projíždět i parkovat auta a současné stromy zůstat. Jak vzrostlé stromy kryjící trať, tak hlavně sakury, které nás na jaře obohacují krásným květem a v létě velkým stínem,“ píší občané v petici.