Milovická rezervace a její zubři ve filmu, který získal prestižní cenu

MILOVICE – Hlavní tématem na 45. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm byla Příroda – naše dědictví, velmi osobitě a různorodě. O účast letos bojovalo 153 snímků z 37 zemí. Dokument o zubrech z milovické rezervace získal prestižní cenu, dokumentarista Jan Svatoš, režisér snímku Zdeněk Suchý a ředitel ochranářské organizace Česká krajina Dalibor Dostál ji přebírali od prezidenta festivalu Ladislava Mika.

„Návrat zubrů, praturů či divokých koní na naší přírody je sám o sobě velmi zajímavý, ale především ukazuje cestu, jak díky přírodním procesům vrátit do naší krajiny hmyz nebo jiné bezobratlé. Film ukazuje jednu z cest jak obnovit některé ekosystémy přirozenou cestou a ještě získat možnost sledovat původní velkou faunu,“ komentoval festivalový prezident Ladislav Miko. Dokument je součástí šestidílného cyklu, který mapuje ochranářské aktivity Čechů v různých částech světa. V milovické rezervaci se natáčel přibližně rok. Ředitel rezervace poděkoval, že si filmaři vybrali právě natáčení o nich, tím pádem po dlouhém čase odešel od byrokracie kanceláře a sám se podíval na krásy rezervace. Ve snímku vystupuje spolu s biologem Miloslavem Jirků.

„Naše původní představa byla, že budeme zachraňovat jen ohrožené druhy zvířat. Ale od okamžiku, kdy velcí kopytníci vyběhli do bývalého vojenského prostoru, musíme zachraňovat především rezervaci jako takovou. Držte nám palce, ať to zvládneme,“ požádal Dalibor Dostál publikum během předávání cen. Rezervace se stala světově nejsledovanějším českým projektem posledních let, píší o nich prestižní média, jako New York Times, Washington Post, stejně jako BBC, Science, Der Standard a další sdělovací prostředky na pěti kontinentech. Budete-li chtít přispět na péči o divoké koně, zubry a pratury může zasláním SMS ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Dárcovská zpráva je za 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun.