Po nemoci zřejmě nechtěl do práce, a tak se zařídil jinak

JINDŘICHŮV HRADEC – Poněkud ojedinělý případ zveřejnili v těchto dnech policisté z Jindřichova Hradce. Jednomu z obyvatel města lékař vystavil neschopenku, muži se však po jejím uplynutí zřejmě ještě do práce nechtělo, a tak učinil jisté nelegální kroky.

Muž totiž v kolonce ukončující platnost neschopenky pozměnil údaje. „Podezřelý patrně 12. října či 13. října 2019 na tiskopisu vystaveném na jeho jméno praktickým lékařem vlastnoručně pozměnil údaj v kolonce ´Neschopen práce do´, a to tak, že původní uvedené datum 11. října 2019 přepsal na datum 14. října 2019,“ sdělila policejní mluvčí Hana Millerová.

Takto pozměněnou neschopenku odnesl následně zaměstnavateli, odkud byl tento doklad zaslán ke zpracování a vyplacení nemocenských dávek na Okresní správu sociálního zabezpečení. „Svým jednáním podezřelý muž podstatně změnil obsah veřejné listiny patrně v úmyslu, aby jí bylo užito jako pravé, a aby se vyhnul neomluvené absenci v zaměstnání,“ uvedla Millerová.

V začátku tohoto týdne převzal podezřelý muž z rukou jindřichohradeckých policistů sdělení podezření. „V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti,“ dodala policejní mluvčí.