Veselé Vánoce na Veselém Kopci aneb výlet do vesnického muzea

Chcete se na chvíli zastavit v předvánočním shonu a přenést se do starých časů s kouzelnou atmosférou Vánoc? Přijeďte do skanzenu na Veselém Kopci. Vesničku se starobylými chaloupkami najdete v rázovité krajině Českomoravské vrchoviny. V jednotlivých staveních, která jsou svátečně vyzdobena, poznáte, jak naši předci oslavovali zimní svátky.

Vánoční čas před sto lety

Svátečně vyzdobené světnice ve skanzenu vám přiblíží atmosféru příprav i oslavy Štědrého večera v období od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Dozvíte se například, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole, jak vypadaly tradiční dárky, čím byly ozdobeny vánoční stromečky nebo také jaký byl sváteční večer bez stromečku. Nebude chybět ani vánoční pečivo a cukroví, výstava betlémů a dalších předmětů provázející oslavu největších svátků v roce. Lidoví výrobci vám předvedou zhotovování vánočních ozdob. Vánoce na Veselém Kopci aneb Hoj, ty Štědrý večere můžete navštívit od 30. listopadu do 8. prosince od 9 do 16 hodin, otevřeno bude včetně pondělí. Předvánočním jarmarkem 8. prosince vánoční výstava vyvrcholí, těšit se můžete na výrobky řemeslníků i koledy, které zazpívají Pouličníci z Tábora.

 

Chaloupky a statky tvořící vesničku na Veselém Kopci vám přiblíží život sedláků a drobných rolníků, uvidíte jak bydleli, jedli a s čím pracovali. Skanzen tvoří více jak dvacet objektů, které dohromady představují osadu. Ve zpřístupněných roubenkách si můžete prohlédnout dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. Uvidíte tak například unikátní čtrnáctibokou stodolu ze Sádku u Poličky s výstavou venkovských povozů, kočárů a saní, selský statek z Mokré Lhoty u Nových Hradů, který je tvořen krásným blankytně modrým obytným stavením s chlévy, usedlost z Lezníku u Poličky s tkalcovským stavem datovaný rokem 1830 i černou kuchyní. V dolní části skanzenu nedaleko Dlouhého potoka přijdete k Vodnímu mlýnu s varnou povidel a stoupou na kroupy a k Hájence z Kozojed, která se dnes využívá k výstavám, besedám a předvádění řemesel.
Zdejší expozice přinášejí svědectví o životě a práci drobných rolníků, a tak zde nechybí drobné vesnické stavby jako špýchar, chlévy, haltýř, včelín, sušička lnu i návesní zvonička.

Muzeum v přírodě

Veselý Kopec je půvabné místo na rozhraní Železných hor a Žďárských vrchů. Zakladatelem expozice lidové architektury byl dobrovolný památkář Luděk Štěpán (1932 – 2017). Právě sem byly od 70. let 20. století přenášeny stavby z části oblasti zvané České Horácko. Jediný objekt stojící na původním místě je usedlost u Pilných č. p. 4, která patří k nejstarším dokladům lidového stavitelství v oblasti Železných hor. Na Veselém Kopci je soustředěna také jedinečná kolekce technických památek na vodní pohon. Expozice vesnice je od roku 2018 součástí Muzea v přírodě Vysočina, organizačně začleněného do Národního muzea v přírodě.

Místo

Pardubický kraj, okres Chrudim, Veselý Kopec

GPS parkoviště: 49.7630581N, 15.8338094E

Kontakt

Muzeum v přírodě Vysočina
Příčná 350, 539 01 Hlinsko
tel.: +420 469 326 415
tel. Průvodci: +420 469 333 175
e-mail: muzeumvysocina@nmvp.cz
www.nmvp.cz

Otevírací doba

Vánoce na Veselém Kopci: 30. 11. 2019 – 8. 12. 2019 od 9 do 16 hodin

Otevírací doba

Předvánoční jarmark: 8. 12. 2019 od 9 do 16 hodin

Vstupné

Během kulturních akcí je vstupné upraveno. Bližší informace na www.nmvp.cz – Muzeum přírody Vysočina – Pro návštěvníky.

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Styl
Na stráni 155, 539 01 Hlinsko
tel.: +420 469 311 532, +420 774 193 696
e-mail: info@hotelstyl.eu
www.hotelstyl.eu