Dopravní nehoda na D1 vytvořila dlouhou kolonu. Hasiči děkují za ukázkovou záchranářskou uličku!

BENEŠOV – Hromadná nehoda zablokovala ve středu ráno na 39. kilometru dálnice D1 dopravu ve směru na Prahu. Srazila se tu dvě osobní a jedno nákladní auto. Při nehodě se lehce zranil jeden člověk.

Za nehodou se okamžitě vytvořila dlouhá, osmikilometrová kolona. Kolem půl deváté již byla dálnice s omezením průjezdná, vozidla se začala pomalu rozjíždět. Středočeští hasiči ocenili na sociální síti chování řidičů. „Děkujeme všem řidičům, kteří dnes ráno na dálnici D1 vytvořili ukázkovou záchranářskou uličku.“ Snad se tak blýská na lepší časy. Řidiči totiž často při vytváření záchranářské uličky a při „zipování“ stále ještě často chybují.

Pravidlo je přitom jednoduché. Pokud před sebou vidíme, že provoz zpomaluje a začíná se tvořit kolona, již v tu chvíli začneme tvořit záchranářskou uličku. Mnozí ale reagují až ve chvíli, kdy začínají slyšet blížící se vozidlo složek IZS. Teprve potom začínají uhýbat do stran, a to mnohdy i velmi zmateně nebo na opačnou stranu, než mají, čímž velmi znesnadňují situaci a průjezd vozidel IZS.

Co se týká pravidla střídavého řazení, jinak ZIPu, tady řidiči velmi často chybují v tom, že se začínají řadit příliš brzy, tím zpomalují provoz a neumožňují plynulý provoz a střídavé řazení. Stává se, že řidič, který dojede na konec jízdního pruhu, ve kterém jede a chce se zařadit do kolony průběžného pruhu, je často považován ostatními řidiči na drzého, protože si myslí, že chce využít situace a na poslední chvíli se zařadit. Tak tomu však není a právě tento řidič se chová správně a řadí se tak, jak správně má.

VIDEO
Jak se tvoří záchranářská ulička
Jak správně zipovat