Kroměřížané vysadili osmdesát mladých stromů. Lemují silnici do Bílan

KROMĚŘÍŽ – Ani zima nezastavila dobrovolníky z Kroměříže, kteří se o víkendu spolu se starostou a místostarosty pustili do výsadby mladých stromů. Dřina se vyplatila a podél silnice do místní části Bílany jich vyrostlo na osm desítek. „Rád bych jménem svým i kolegů poděkoval všem za účast na tomto počinu. Myslím, že jsme všichni odcházeli s dobrým pocitem,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Akce se zúčastnilo asi třicet lidí. „Kromě samotné výsadby třešní, jabloní, hrušní a jeřábů jsme pod dohledem odborníků zvládli i další práce, jako jsou například hnojení, kůlování či instalace ochrany stromků v podobě rákosové rohože a pletiva,“ doplnila vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Než se mladé stromy ujmou a zakoření, bude nutné se o ně postarat. „V souvislosti se změnou klimatu lze očekávat spíše horká a suchá léta. To bude znamenat pro mladé stromy doslova boj o přežití. Bez naší péče a závlahy se určitě neobejdou,“ vysvětlil místostarosta Peštuka.

Podle radnice budou další stromy v Kroměříži přibývat. Vyrůst by mohly hlavně podél polních cest, ať už existujících nebo zaoraných. „Tím zabráníme vodní a větrné erozi půdy a přispějeme k lepšímu zadržování vody v krajině,“ dodal Peštuka.

Některé osázené cesty by se následně mohly propojit do okružní procházkové trasy s naučnými stezkami. Radnice bude podle místostarosty jednat se subjekty, které mají pole či polní cesty v nájmu. „Na základě toho vytvoříme návrh výsadby zeleně v dané lokalitě. Byl bych rád, kdybychom se s nájemci dohodli a s výsadbou zeleně začali už v příštím roce,“ sdělil již dříve místostarosta.

Foto zdroj: Město Kroměříž
Foto zdroj: Město Kroměříž
Foto zdroj: Město Kroměříž
Foto zdroj: Město Kroměříž