Praha spustila nové stránky o očkování. Zajímat budou minimálně 65 % obyvatel Prahy

PRAHA – Podle nejnovějšího průzkumu se chtějí naočkovat dvě třetiny obyvatel Prahy. Praha spustila nové webové stránky týkající se očkování. Přehledně a na jednom místě naleznou zájemci všechny potřebné a relevantní informace.

Podle agentury Median, která pro hlavní město Prahu realizovala průzkum veřejného mínění na vzorku 1011 respondentů, se chce nechat naočkovat proti Covid-19 zhruba 65 % Pražanů. Zhruba šestadvacet procent lidí se očkovat nechce a devět procent není rozhodnuto nebo již očkováním prošlo. Hlavní motivací k očkování je ochrana vlastního zdraví, dále ochrana zdraví známých a příbuzných. Důležitá je také vidina návratu k normálnímu životu. Naopak ti, co se očkovat nechtějí, uvádějí obavu z vedlejších účinků vakcíny a také to, že byla vyvinuta příliš rychle.

Těší mě, že je o očkování v Praze takový zájem. Ze strany vlády však musí být splněno několik důležitých podmínek. Vakcíny musí být zajištěny v dostatečném množství, lidé musí mít všechny relevantní informace, očištěné od nesmyslů. Také registrace na očkování musí být uživatelsky přívětivá a to i pro osoby vyššího věku,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Výrazná většina lidí, zhruba 81 % se o informace k očkování aktivně zajímá. Čerpají z klasických médií a zpravodajských serverů. Ovšem přibližně 42 % se domnívá, že nemá dostatek praktických informací. „Nový magistrátní web spouštíme pro ty Pražany, kterým chybí dostatek přehledně zpracovaných informací. V době různých poplašných zpráv a dezinformačních kampaní, chceme jako město nabídnout jistotu v podobě ověřených informací,“ uvedla radní pro zdravotnictví a sociální politiku, Milena Johnová.

Přehlednou webovou stránku najdou zájemci na tomto odkazu. Stránky obsahují jednoduchý návod, jak se registrovat k očkování, aktualizovanou mapu očkovacích míst v Praze, přehled o počtech očkovaných, nakažených i vyléčených, dále odpovědi na nejčastější otázky, ale také mýty a hoaxy.