Zelené fazolky mungo nahradí v zimě čerstvou zeleninu. Výborně se hodí do salátu

S čerstvou zeleninou to není v zimě žádná velká sláva, i když nabídka marketů je docela široká. Rajčata ale postrádají správnou barvu i chuť a obdobně na tom je i mnohá další zelenina. Pokud hledáte něco, čím v zimě oživit zeleninový salát, fazolky mungo jsou správnou volbou. Když je necháte jeden den nabobtnat a naklíčit, budou vám svou svěží chutí připomínat čerstvý šťavnatý hrášek, o kterém si v této roční době můžete nechat jen zdát.

Mungo

Mungo fazole pocházejí zejména z Číny a Indie, odkud se úspěšně rozšířily do celé řady zemí. Na první pohled vás zaujmou svou optimistickou olivově zelenou barvou. Pokud je nebudete trápit varem, ale necháte je alespoň trochu naklíčit, odmění se vám řadou cenných látek. Najdete mezi nimi např. vitamíny skupiny A, B, C, vitamín K, dále jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, mědi, manganu, fosforu, zinku i důležité vlákniny. Jsou rovněž bohatým zdrojem bílkovin. Na 100 g munga připadá přibližně 24 g bílkovin, proto jsou velmi oblíbenou potravinou mezi vegetariány.

Mungo salát

Suroviny

50 g doměkka naklíčených fazolek mungo

trochu kukuřice (konzervované, rozmražené atd.)

trochu uvařených těstovin

případně červená paprika

malá lžička olivového oleje

Foto: J. Rýdlová

Postup

Propláchněte mungo vodou, dejte do misky a zalejte nejlépe převařenou vlažnou vodou. Pokud by byla voda příliš horká, „uvařili“ byste život, který v nich potřebujete probudit. Když je necháte přes noc, mírně nabobtnají a změknou. Pokud je necháte namočené celý den, začnou pomalu klíčit, což je lepší. V průběhu dne jim několikrát vyměňte vodu. Než dáte mírně naklíčené fazolky do salátu, zkontrolujte, že jsou naprosto měkké. I tak však raději kousejte opatrně. Vždy se totiž najde nějaká fazole „rebelka“, která zůstane tvrdá.

 

Foto: J. Rýdlová

Přidejte kukuřici včetně šťávy (pokud požíváte konzervovanou) a těstoviny, případně můžete ještě přidat nadrobno nakrájenou červenou papriku. Nakonec dejte malou lžičku olivového oleje a promíchejte. Olej je důležitý proto, aby naše tělo vstřebalo vitamíny, které jsou rozpustné pouze v tucích (zmíněné vitamíny A a K). Z uvedených surovin budete mít asi 2 porce lehce stravitelného salátu. Dle vlastní chuti můžete přidat trochu pepře, soli, třeného česneku nebo také vůbec nic.