Krajské centrum na pomoc Ukrajině už pomohlo stovkám lidí

OLOMOUCKÝ KRAJ – Jen několik málo dnů stačilo k tomu, aby se v Olomouci naplno rozjelo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). K dnešnímu dni už poskytlo pomoc stovkám lidí, kteří prchají před válkou. Další jsou na cestě. Většinou jde o ženy a děti.

„Uprchlíci si na jednom místě vyřídí registraci, nahlásí se zdravotní pojišťovně a mohou si podat žádost o azyl. Zároveň jsou zde k dispozici pracovníci, kteří jim umí poskytnout zdravotnickou pomoc, psychologickou podporu, předají informace o ubytování, stravě a kontakty na úřady práce,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

KACPU aktuálně působí v budově krajského úřadu v Olomouci na Jeremenkově ulici u hlavního vlakového nádraží. V následujících dnech se přemístí do Hanáckých kasáren v centru města.

Lidé, kteří prchají před válkou z Ukrajiny, mají stále k dispozici také dvě krizové telefonní linky. Dozví se na nich vše, co budou potřebovat. Linky, stejně jako centrum KACPU, fungují nonstop.

771 235 570, 771 235 571

Lidé, kteří chtějí válečným uprchlíkům pomoci, tak mohou stále činit, a to prostřednictvím e-mailové adresy pomoc@olkraj.cz. Veškeré důležité informace jsou zveřejněny ZDE.