Navštivte Moravskou Třebovou, město zážitků

Pojďte s námi zavítat do města Moravská Třebová, které díky své dlouhé a bohaté historii, pozoruhodné kráse památek, hodnotným muzejním sbírkám a v neposlední řadě i příležitostem pro kulturu a sport nabízí nabízí opravdu mnoho. Otevřete truhlici pokladů a poznejte malebné město na Českomoravském pomezí, kterému se pro pamětihodnosti a půvab přezdívá Moravské Athény. 

Moravská Třebová, renesanční perla České republiky

Moravskou Třebovou, město ležící v Pardubickém kraji na pomezí Čech a Moravy, založil kolem roku 1257 Boreš z Rýzmburka. Největšího rozkvětu město dosáhlo v období vlády pánů z Boskovic a Ladislava Velena ze Žerotína (1486–1622), kdy se stalo centrem humanistické vzdělanosti a bylo vyznamenáno přízviskem Moravské Athény.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Náměstí T. G. Masaryka. Autor fotografie Město Moravská Třebová
Náměstí T. G. Masaryka

Z této doby můžete dnes obdivovat jednu z nejstarších renesančních památek na sever od Alp, zámecký portál z roku 1492. V centru města za pozornost určitě stojí pozdně gotické a renesanční mázhauzy, které nemají kvalitou i počtem zachovaných artefaktů v České republice obdoby. Hodnotná umělecká díla jsou zachována i z období baroka. Pro svůj ojedinělý soubor architektonických klenotů se Moravská Třebová stala roku 1980 městskou památkovou rezervací.

Městské muzeum. Autor fotografie: Město Moravská Třebová
Městské muzeum

Co nesmíte v Moravské Třebové minout!

Zámek s mučírnou a muzeum s egyptskou princeznou

Je to především krásný renesanční zámek s mnoha zajímavými expozicemi, jako je například středověká mučírna, alchymistická laboratoř mistra Bonaciny, poklady Moravské Třebové nebo expozice o životě na venkově.
Nechte se zlákat na cestu kolem světa, a to v muzeu v Moravské Třebové. Zažijete vzrušující putování a poznávání dalekých krajů, uvidíte unikátní historické sbírky, prohlédnete si předměty z Indie, Barmy, Tibetu či Japonska. Raritou jsou 4 samurajské meče, jeden dokonce s čepelí z 15. století, který ochraňuje japonský mnich Komusó. A to není ještě všechno! Vrcholem vašeho zážitku bude setkání s egyptskou princeznou Hereret, jejíž podobu spatříte díky počítačovému tomografu a 3D technologii. Unikátní interaktivní a multimediální expozici si nenechte ujít!

Náměstí T. G. Masaryka. Autor fotografie: Město Moravská Třebová
Náměstí T. G. Masaryka

Klášter františkánů a klášterní kostel

Klášter i kostel byl dokončen v r. 1690 a zasvěcen sv. Josefu. Jedná se o nenáročnou stavbu, připomínající strohé stavby kapucínského řádu v době baroka. Kostel má i s vedlejší kaplí sv. Petra osm oltářů. V klášteře je umístěna historická knihovna s cennými svazky a na jeho nádvoří spatříte historickou studnu z r. 1704.

Měšťanské domy, farní kostel a schody mrtvých

Ve vnitřní části města můžete obdivovat unikátní soubor gotických a renesančních měšťanských domů, radnici s kuriózní věží, která nemá základy a farní kostel Nanebevzetí Panny Marie.
Přes kamenný most se dostanete ke krytému schodišti s portálem – Schody mrtvých – na kterém jsou znaky pánů z Boskovic a nápis „Blažení jsou mrtví, kteří umírají v Pánu“.

Křížový vrch. Autor fotografie: Město Moravská Třebová
Křížový vrch

Při putování Moravskou Třebovou nevynechejte vycházku křížovou cestou, která vás zavede na Křížový vrch ke Kalvárii, místu s duchovním významem.
Kalvárie je významná památka pozdně barokního sochařství, která dozajista upoutá vaši pozornost. Tvoří ji tři kříže, postavy Panny Marie a sv. Jana Evangelisty a dva andělé po stranách. Na římse spatříte sochařské zpodobení Boha Otce s hlavami andílků v oblacích. Prožijte úžasnou atmosféru místa korunovaného krásným uměleckým dílem, kde vás obklopí pocit pohody a klidu.

Moravská Třebová je hodna poznání. Obohaťte si svůj cestovatelský deník návštěvou tohoto města.

Kalvárie na Křížovém vrchu. Autor fotografie: Město Moravská Třebová
Kalvárie na Křížovém vrchu

Autor fotografií: Město Moravská Třebová

Místo výletu

Kraj: Pardubický
Okres: Svitavy
Město: Moravská Třebová

Kontakt

Turistické informační centrum
nám. T. G. Masaryka 33
571 01 Moravská Třebová
tel: +420 461 313 502
e-mail: icentrum@mtrebova.cz
www.moravskatrebova.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se na výlet do nejpůvabnějších jeskyní na střední Moravě, Javořických jeskyní. Spatříte ten nejkrásnější krápníkový svět ukrytý v podzemí.