Policisté z Kamenice nad Lipou zachránili desetiletého chlapce. Po úrazu na kole přestal dýchat

KRAJ VYSOČINA – Dvojice policistů z Kamenice nad Lipou převzala v úterý 5. dubna skleněnou plaketu za záchranu života mladého cyklisty. Hoch upadl po havárii do bezvědomí a policisté jej do příjezdu záchranky oživovali. Jen díky profesionální první pomoci chlapec přežil.

K nehodě, při níž se zranil desetiletý cyklista, došlo v pátek 25. března po druhé hodině odpoledne na účelové komunikaci nedaleko města Počátky. Zraněného chlapce našla žena, která místem zrovna procházela. Rychle kontaktovala policii a do příjezdu hlídky u hocha zůstala. „Chlapec byl viditelně zraněný v obličeji a krvácel z nosu a úst,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Zdravotní stav chlapce se náhle začal zhoršovat. Již nereagoval na oslovení, ale byl stále při vědomí. Policisté jej zabalili do izotermické fólie. Hoch však začal ztrácet vědomí, a tak jej umístili do stabilizované polohy a zavolali tísňovou linku záchranné služby. Další opatření probíhala podle pokynů operátorky.

„Policisté provedli kontrolu dutiny ústní a odstranili z úst zbytky krve. Když otočili chlapce na bok, tak začal chlapec znovu spontánně dýchat. Do příjezdu záchranářů prováděli policisté kontrolu jeho životních funkcí,“ dodala mluvčí. Zraněného chlapce záchranáři letecky transportovali do nemocnice.

Při záchraně života bývá zásadní první pomoc

Profesionální chování a duchapřítomnost policistů Jiřího Toufara a Davida Knotka vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel Miloš Trojánek. „Na oba kolegy mohu být právem pyšný, protože se dokázali správně rozhodnout a chlapci poskytnout potřebnou pomoc. Podobné hrdinské činy policistů dělají dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru,“ uvedl a dodal, že oba policisté jsou v jeho očích opravdovými hrdiny.

Pětatřicetiletý npor. Bc. Jiří Toufar nastoupil do služebního poměru k Policii České republiky 1. listopadu 2007 a od té doby působí na obvodním oddělení v Kamenici nad Lipou, v současné době na pozici zástupce vedoucího obvodního oddělení.

Třicetiletý pprap. David Knotek nastoupil do služebního poměru 1. října 2019 na obvodní oddělení v Jindřichově Hradci. Od 1. března letošního roku slouží na obvodním oddělení v Kamenici nad Lipou.

Foto: Policie ČR