Zámek Nelahozeves: Renesanční skvost na březích Vltavy

Poznejte jedno z nejkrásnějších renesančních sídel u nás, zámek Nelahozeves. Nejen svou půvabností, ale i uměleckými sbírkami, jež v sobě snoubí historii a kulturní dědictví, na vás zapůsobí osobitou atmosférou a představí vám své nejcennější poklady. Vraťte se na chvíli zpět v čase do 19. století a poznejte, jak vypadal život urozené rodiny. 

Skvost nad Vltavou, to je zámek Nelahozeves

Navštivte skvostný zámek Nelahozeves, který patří k nejpůvabnějším renesančním stavbám v Čechách. Je příkladem italského castella s dekorativními bastiony a přístupem po kamenném mostě přes příkop. Najdete jej na levém břehu Vltavy, přibližně 35 km severně od Prahy v okrese Mělník.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Byl postavený v 16. století a dnes je zde umístěno muzeum s významnou částí Lobkowiczkých sbírek. Nechte se na chvíli unést do doby dávno minulé a nahlédněte do interiérů nádherného sídla, které detailně ilustrují život vlivné šlechtické rodiny v 19. století.

Renesanční zámek v Nelahozevsi. Autor: Stanislav Dusík. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Renesanční zámek v Nelahozevsi. Autor: Stanislav Dusík. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Na prohlídku nelahozevského zámku i s dětmi

„Zámecká expozice“ je prohlídková trasa, která vám představí, jak vypadal život urozené rodiny v 19. století. Podíváte se do pokojů nelahozevského zámku, v dobově zařízených salóncích spatříte mimo jiné umělecká díla Brueghela, Rubense, Veroneseho a dalších umělců.
Dětská prohlídka „Objevování Lobkowiczkých sbírek“ je vhodná pro rodiny s dětmi. Při procházce zámkem máte jedinečnou šanci se seznámit s Lobkowiczkými sbírkami prostřednictvím prohlídky zaměřené na prohloubení poznatků z historie této rodiny, výtvarného a hudebního umění. Prožitek z prohlídky umocní pracovní sešit i navazující kreativní dílnička v dobově zařízených saloncích.
Oblíbili jste si hudbu světoznámého hudebního skladatele Antonína Dvořáka? Pak si určitě nenechte ujít návštěvu jeho rodného domu, který stojí nedaleko zámku. Na prohlídku se můžete vypravit v doprovodu průvodce od nelahozevského zámku, a to každou sobotu v 16 hodin.

Renesanční zámek v Nelahozevsi. Autor: Stanislav Dusík. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Renesanční zámek v Nelahozevsi. Autor: Stanislav Dusík. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Za zábavou na zámek Nelahozeves

Užijte si výlet na zámek Nelahozeves také během slavností a festivalů. Čeká vás setkání s autentickými českými venkovskými tradicemi.
Děti se mohou vydovádět na hřišti, kde v příjemném prostředí zeleně objeví zajímavá zákoutí pro svoji fantazii.
V horkých letních dnech vás zaručeně potěší kopečková zmrzlina, kterou si můžete zakoupit u okénka budovy Skála. Osvěžit se můžete točenou ovocnou limonádu či čepovaným pivem.
A k odpočinku a relaxaci s přáteli a rodinou se můžete vypravit do příjemného prostředí zámecké zahrady.

Malá procházka historií zámku Nelahozeves

Zámek Nelahozeves nechal postavit šlechtic Florián Griesbeck z Griesbachu (1504–1588), osobní tajemník a blízký rádce císaře Ferdinanda I. Stavba sídla trvala více než 60 let. Zadlužené panství však rodina musela prodat a majitelkou se stala první kněžna Polyxena z Lobkowicz. Během třicetileté války byl zámek několikrát vypleněn.
Na konci 19. století zde Vilemína z Lobkowicz založila pensionát pro svobodné a ovdovělé šlechtičny. Jednalo se o Řád sester Boží lásky.
V roce 1948 byl zámek zkonfiskován komunistickou vládou a v roce 1993 byl v rámci restitučních řízení zámek rodině Lobkowiczů navrácen.

Místo výletu

Kraj: Středočeský
Okres: Mělník
Obec: Nelahozeves

Kontakt

Zámek Nelahozeves
Nelahozeves 1
277 51 Nelahozeves
telefon: +420 724 557 617
e-mail: nelahozeves.info@lobkowicz.cz 
www.lobkowicz.cz/nelahozeves

Tip na výlet

Navštivte zoopark Zelčín, místo, kde můžete vyrazit na procházku s kozou na vodítku, nakrmit zvířátka, ale třeba se i svézt na koni. Zoopark nabízí neobyčejná setkání s domácími zvířaty nedaleko Mělníka ve Středočeském kraji.