Brněnské lodě vstupují do 76. plavecké sezony

BRNO – Již po 76. vyplují lodě dopravního podniku na Brněnskou přehradu. První plavby proběhnou v sobotu 9. dubna.

Šestice lodí Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgard a Morava je již připravena na své první vyplutí v letošním roce. V zimě prošla plánovanou údržbou – opravou interiéru, zázemí pro cestující či částí lodí, které jsou pod vodou. Během letních měsíců se k nim přidá i loď Brno, která je momentálně v hangáru a čeká ji oprava elektroinstalace.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Loňský rok byl pro dopravní podnik rekordní co se týče návštěvnosti. Lodě svezly 286 tisíc cestujících, což je nejvíc od 80. let minulého století. V plánu je zatraktivnění okolí, aby obyvatelé měli co největší komfort. Vzniknou grilovací místa, řeší se zjednosměrnění ulice Hrázní, posílení dopravní dostupnosti, vytvoření sítě cyklostezek nebo nových tras pro pěší turistiku.

Zmodernizovaná bude i samotná lodní doprava. „Každoročně investujeme do modernizace lodí, infrastruktury či zimního dobíjení 10 milionů korun. Do budoucna navíc připravujeme projekt na přestavbu dalších přístavišť na plavební dráze. Cílem je přinést cestujícím a návštěvníkům ještě větší komfort a pohodlí,“ nastínil plány generální ředitel DPMB Miloš Havránek. V plavební sezoně je k dispozici pravidelná linka Brno – Veverská Bítýška. Trasa je 10 kilometrů dlouhá a lodě ji ujedou za 70 minut.