Zlín Film Festival: Den čtvrtý

ZLÍN – Čtvrtý den Zlín Film Festivalu ovládnou dvě jeho tradiční akce. Už po pětadvacáté proběhne aukce umělecky ztvárněných klapek, jejíž výtěžek pomáhá k financování projektů mladých filmařů. Po sedmé se poběží na trasách festivalového půlmaratonu a dalších tratích, včetně rodinného běhu na 1400 metrů. Populární pěvecké duo Ben & Mateo má koncert na náměstí Míru a ještě předtím autogramiádu v parku Komenského. V parku u zámku Svobody se představí hnutí speciálních olympiád ve Speciálním prolínání. Letní kino hraje český film Zátopek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nejdůležitější události neděle 29. května

Salon filmových klapek – veřejná dražba, Kongresové centrum, 13.00-18.00 – Legendární událost, při níž se umělecká díla proměňují ve finance pro mladé filmaře.

Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín 2022:

– 10.00, prostranství před Kongresovým centrem: Start

– 12.00, náměstí Míru: Květinový ceremoniál vítězů

– 13.30, náměstí Míru: Slavnostní vyhlášení vítězů všech kategorií

– 15.00, náměstí Míru: VIVA rodinný běh – Běh na 1400 metrů. Běžecký závod odkazující na tradici baťovských běhů z první poloviny 20. století.

Z filmového programu doporučujeme

Příhody malého Františka (režie: Johannes Schmid, Rakousko, Německo, 2022, 78 min., věková skupina 6+), Golden Apple Cinema, sál 4, 9.00 – Humorný příběh o devítiletém Františkovi a jeho kamarádech, kteří mu pomáhají v jeho útrapách.

Cesta do Tvojzemí (režie: Peter Budinský, Slovensko, Česká republika, Belgie, 2022, 85 min., věková skupina 8+), Golden Apple Cinema, sál 1, 10.00 – Animovaný fantasy film, který se odehrává v paralelním světě, kde se stroje procházejí po pouštích a věda a příroda spolu pokojně koexistují. Hlasy hlavním postavám propůjčili Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička a Václav Neužil.

Apple Day (režie: Mahmoud Ghaffari, Írán, 2022, 79 min., věková skupina 12+), Golden Apple Cinema, sál 4, 19.00 – Příběh rodiny žijící v chudé částí současného Teheránu, která i přes svou bezútěšnou situaci dělá vše proto, aby mohli společně prožívat i ty radostné okamžiky plné lásky a rodinného štěstí.

Džungle duší (režie: Lorenz Merz, Švýcarsko, 2021, 110 min., věková skupina 15+), Golden Apple Cinema, sál 6, 20.00 – Film nabitý emocemi, barvami a silnými scénami. Obyčejný příběh mladého Gabriela, který se nečekaně zamiluje do přítelkyně svého nejlepšího kamaráda. Film uvede delegace tvůrců.

Co se hraje v letním kině

Zátopek (Česká republika, 2021, 131 min.), Letňák VIVA, 21.30 – Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

Zajímavé doprovodné akce

Koncert Rádia Junior – Lollipopz a Ben & Mateo, náměstí Míru, 15.30-17.15 – Nadupaný koncert plný skvělých písniček dívčí kapely Lollipopz a populární pěvecké dvojice Ben & Mateo.

Autogramiáda Rádia Junior: Ben & Mateo, 13.30-14.30 – Přijďte si pro podpis populárních mladých zpěváků Bena & Matea na stanoviště Českého rozhlasu.

Speciální prolínání, zámek Svobody, park, 10.00-18.00 – Interaktivní prezentace Českého hnutí speciálních olympiád. Akce propojuje svět handicapovaných sportovců s našimi vlastními limity. Vyzkoušejte různé dovednosti, svoji fyzičku i obratnost v různých soutěžích a překážkových drahách.

Na záchodcích, zámek Svobody, kinosál, 17.00 – Sexuální výchova v pohodě a beze studu. Zuzana a Terézia se baví úplně o všem. Hlavně o tom, co nám ve škole neřekli. Projekce 2 dílů ze série Na záchodcích a následná debata s jednou z protagonistek Teréziou Ferjančekovou. Vhodné pro 13+.

Stand up Adéla Elbel, nádvoří, 20.00 – Vystoupení komičky a moderátorky.

Kde se potkat s hvězdami

Festival Café, náměstí Míru, 12.30 a 17.30 – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně se zajímavými hosty a tématy. Hosty Vladimíra Kroce budou kouč olympioniků Vít Schlesinger ve 12.30, ultramaratonec Miloš Škorpil ve 12.50 a skeletonistka Anna Fernstädtová ve 13.10. V 17.30 přivítá herce Jana Šťastného a Barboru Seidlovou, a maratonkyni Petru Pastorovou.

Autogramiáda, OZC Zlaté jablko, 17.00 – Moderovaná autogramiáda festivalových tváří: Anna Fernstädtová, Jitka Schneiderová, Jiří Dvořák, Ljuba Krbová a Josef Trojan.

Červený koberec, nádvoří Kongresového centra, 18.00 – Setkání s festivalovými hvězdami: Jitka Čvančarová, Simona Lewandovská, Josef Trojan, Adéla Elbel, Barbora Seidlová, Jan Šťastný, Barbora Petrová, delegace k filmům How I Learned to Fly (Léto, kdy jsem se naučila létat) a My Robot Brother (Můj bratr robot).

Tipy na akce ve festivalových zónách

Zámek Svobody – Teens zóna:

– Herní zóna LanCraft – virtuální realita, park, 10.00-21.00– Populární e-sportovní i jiné tituly, špičkové počítače, konzole, virtuální realita, soutěže, ve kterých budete moci poměřit svůj skill s dalšími hráči a odnést si některou z lákavých cen.

– AV MEDIA EVENTS, zámek, 1. patro, 10.00-19.00 – Přijďte si vyzkoušet vystupování v opravdovém studiu nebo natáčet před green screenem, práci s profesionální kamerou, špičkovým osvětlením nebo ozvučením.

– Worskhop analogové fotografie pro malé i velké, zámek, 14.00-17.00 – Seznamte se s rozdílem mezi digitálními a klasickými analogovými fotoaparáty, vyzkoušejte si několik fotoaparátů – klasické, jednoduché plastové, dřevěné dírkové komory i instaxový fotoaparát, který své fotky „vyjede“ hned na místě.

– Jak se učit cizí jazyk pomocí VR karaoke? zámek, 1. patro, 13.00-17.00 – Vyzkoušejte Karaobox, experimentální hru pro virtuální realitu, jejímž cílem je najít způsob, jak spojit učení se jazyků, pohyb a poslech hudby.

– Generuj! zámek, 1, patro, 17.00 – Přednáška a interaktivní workshop se zaměřením na generování obrazů na základě textových příkazů s využitím strojového učení a umělé inteligence.

– PRÁCI ČEST – 1. máje ve Zlíně/Gottwaldově – Alternativa – kulturní institut Zlín, 10.00-16.00 – Jak se proměňovala ideologická náplň oslav, jejich výtvarné pojetí i trasy průvodů a jak spolu vše souviselo. Realizováno ve spolupráci se Státním okresním archivem Zlín. Výstava potrvá do 31. května

Náměstí Míru:

– Zóna Kovárny VIVA, 10.00-19.00 – Přijďte oslavit 30 let Kovárny VIVA a užijte si spoustu zábavy. Děti se mohou těšit i na zmrzlinu od robota.

– Věcičky pro malé lidičky, 14.30-14.45 – módní přehlídka Little Things.

Park Komenského:

– Dům České televize, 10.00-19.00 – zajímavý program z déčkového světa. Např. 10.00 Science show – Zábavná vědecká show se science centrem Velký svět techniky.

– Studio Českého rozhlasu, 10.00-18.00 – Moderátorská dílna pro všechny věkové kategorie Natoč si svůj rozhovor, na výběr jsou odpovědi desítky osobností a svůj rozhovor s nimi zájemci dostanou natočený do e-mailu, soutěž o digitální rádia od ČRo.

– Vitar show s Michalem ze školky, 17.00 – Zábavný program plný pohybu, nechybí barevná samolepicí páska a interakce s publikem.

– ZUŠKA? ZUŠKA!, 10.00-17.00 – Zpěv „Holky ze ZUŠky“ ZUŠ Zlín, kapela No Band ZUŠ Zlín- Malenovice, muzikál „Popelka“ ZUŠ Zlín, Procházka filmem a jazzem ZUŠ Zlín-Malenovice, Pop Strings Orchestra, Dustyty a sbor ZUŠ Zlín, Dechový orchestr ZUŠ Bystřice pod Hostýnem, taneční vystoupení ZUŠ Zlín, ZZ Band ZUŠ Zlín.

– Koncert, 20.00-22.00 – Kapela Piráti (ZUŠ Zlín – Jižní Svahy), Kapela ZE – SWA – HOO Band, Trio zobcových fléten „LUMAE“ (ZUŠ Zlín-Malenovice), ZZ Band (ZUŠ Zlín).

– Patron dětí, 10.00-19.00 – Program představuje všem věkovým kategoriím svět nevidomých.

Univerzitní centrum U13 – Virtuální realita:

– Využití virtuální reality v umění: vytvoření zážitku ve světě fantazie a inspirace Karla Zemana, 9.00-17.00 – Představení a vysvětlení základních triků v prostoru a jejich převedení do virtuální reality.

– Zoetropia, 9.00-17.00 – Interaktivní workshop seznámí s technologiemi využívanými v hollywoodských filmech nebo v herním průmyslu.

Film Industry – pro filmové profesionály

Kids Kino Lab / Mezinárodní scenáristický workshop, Obchodní dům, 9.00-16.00 – Mezinárodní program zaměřený na vývoj scénářů filmů a seriálů pro mladé publikum. Programu se účastní 13 vybraných projektů, mezi nimi 3 týmy z České republiky.

Kino za školou 2022 / Mezinárodní konference o filmové a audiovizuální výchově, Kongresové centrum Zlín, 9.00-16.00 – Sedmý ročník konference se zaměří na palčivé téma – dostupnost filmů ve školách a pro vzdělávací potřeby. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály.

Virtuální realita jako stroj času – přednáška, Univerzitní centrum U13, 10.30-11.30 – Prezentace studia More.is.More jak vytvořit VR simulaci trikového natáčení ze 70. let. Aplikace zúčastněné přenese přímo na filmový set v průběhu natáčení. Vstup volný.

Jak vytvořit atraktivní VR program pro mladé publikum? zámek Svobody, 11.00-12.00 – Přednáška a komentovaná prohlídka VR kina představí nejdůležitější aspekty tvorby VR programu.

Industry Lunch s Kanceláří Kreativní Evropa, Kongresové centrum Zlín, 13.00-14.00– Neformální oběd pro akreditované filmové profesionály.

Festival Community, Kongresové centrum Zlín, 17.00-19.00 – Otevřené setkání zástupců filmových festivalů ze zahraničí i z ČR. Vstup pouze pro akreditované filmové profesionály.