Muzeum nové generace vám zprostředkuje zážitky z okolního světa

Nejkreativnější muzeum střední Evropy, to je Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou. Je interaktivní, zábavné a jeho cílem je, vyhnat vás z muzea ven za historií žďárského zámku a do přírody Žďárských vrchů. Navštivte muzeum, posbírejte všechny indicie a pak vyrazte na pouť. Zažijte cestu, zažijte příběh!

Muzeum nové generace, to je muzeum, které vás pošle ven

A to doslova! V Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou se nikdo nudit nebude. Navštivte jej jako první místo na cestě za poznáním Žďárských vrchů. Je klíčem k pochopení celého areálu bývalého kláštera – dnešního žďárského zámku, Zelené hory i širokého okolí. Po návštěvě budete mít v ruce všechny nápovědy ke své cestě! Ta může vést z muzea třeba Po stopách Santiniho, což je prohlídka areálu zámku s průvodcem.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Sahat na exponáty dovoleno!

Na recepci dostanete sluchátka s audioprůvodcem a příjemné hlasy cisterciáckého mnicha a holčičky z naší doby vás budou provázet celou expozicí. Jedinečné multimediální prvky vás doslova vtáhnou do děje! Čeká vás hra stínů, hudby a animované příběhy, které vás přenesou do období od 13. do 18. století. Dotýkat se a vnímat muzeum všemi smysly je povoleno!
Přízemí expozice je věnované cisterciáckému řádu a temnému středověku, první patro vám umožní pohled do krásného a barevného světa baroka. Vychutnejte si kombinaci zážitkových prvků s exponáty zapůjčenými z významných českých institucí.

Žďár nad Sázavou je město zážitků pro celou rodinu.

Město Žďár nad Sázavou je neodmyslitelně spjaté s Vysočinou, Žďárskými vrchy i jedinečnou památkou, poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je památkou UNESCO. Celý příběh se však začal psát už v polovině 13. století, kdy mniši cisterciáci založili v hlubokých žďárských hvozdech zakladatelský klášter. Nechte se provést příběhem cisterciáckého kláštera, který se před více jak 200 lety proměnil na zámek.

Zámek ve Žďáru nad Sázavou i jeho okolí jsou nabity mnoha zážitky i pro rodiny s dětmi.

  • Především je to již zmíněné úžasné muzeum nové generace.
  • V létě můžete s dětmi prozkoumat zámek od sklepa až po půdu.
  • Jaké to je procházet se ve druhém nejdelším chrámu na Moravě? To vás čeká na trase „Po stopách Santiniho”.
  • Herní kárka – zámek Žďár. Půjčte si kárku plnou veselých her, naložte svého spoluvýletníka a táhněte poznávat zámek. Dostanete herní plánek a mapku. Kárka má nosnost 120 kg.
  • Dětské čtvrtky s Chytrou rukou je celodenní program pro děti se zaměřením na různé druhy řemesel; probíhá každý prázdninový čtvrtek.
  • Milujete projížďky na lodičkách? Pak vyrazte s celou rodinou po Konventském rybníku a prohlédněte si zámek i Zelenou horu z nové perspektivy.
  • Potřebujete děti správně namotivovat? Co takhle dortík, zmrzlina nebo domácí limonáda? Vydejte se za dobrotami do zámecké kavárny.
  • Santiniho hvězda je mobilní hra v aplikaci Skryté příběhy. Santini potřebuje vaši pomoc a inspiraci při tvorbě kostela na Zelené hoře. Čtyřkilometrová procházka vás zavede k několika Santiniho stavbám v okolí zámku.
  • Uspořádejte dětem nezapomenutelné narozeniny přímo v zámeckém areálu.
  • Třešničkou na dortu může být večerní zážitková prohlídka, při které ožívají dávní obyvatelé zámku.
Za zážitky do Muzea nové generace. Zdroj: Turistické informační centrum, zámek Žďár nad Sázavou
Za zážitky do Muzea nové generace. Zdroj: Turistické informační centrum, zámek Žďár nad Sázavou

Proč navštívit Muzeum nové generace?

Úžasné Muzeum nové generace je držitelem ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. V roce 2018 bylo zařazeno na 2. místo v kategorii Muzea České republiky ve výběru známého cestovatelského portálu TripAdvisor. Honosí se také titulem Stavba Vysočiny 2016.

Nenechte si ujít historii, život, tvořivost a krásnou přírodu Žďárských vrchů v unikátní multimediální zážitkové expozici pro malé i velké. 

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách zámku Žďár nad Sázavou.

Kam vyrazit na výlet do Muzea nové generace?

Kraj: Kraj Vysočina
Okres: Žďár nad Sázavou
Město: Žďár nad Sázavou

Kontakt

Turistické informační centrum
Zámek Žďár nad Sázavou
Zámek 8
591 02 Žďár nad Sázavou

tel: +420 602 565 309
tel.: + 420 564 565 231
email: tic@zamekzdar.cz
www.zamekzdar.cz

Tip na fajn výlet

Jen malý kousek za městem Žďár nad Sázavou na Vysočině se můžete vypravit na okružní výlet lesem. Cílem je jezírko Vápenice. Je to tiché, romantické a snivé místo s krásnou a čistou přírodou. Objevte a vnímejte kouzlo všedních okamžiků při vaší toulce krajinou skrývající tajemství.