Zmrzliny. Letní pochoutka, nebo podpásovka pro náš žaludek?

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří podobně jako koupání a slunce. Zmrzlinový kornout či pohár je totiž dobrým způsobem, jak alespoň na chvíli ochladit své rozpálené tělo. A měla by to být také pochoutka. Jenže jak už to bývá, průmyslová výroba zmrzlině na její kvalitě v mnoha případech nepřidala, spíše naopak. Co obsahuje dnešní typická zmrzlina?

Kdybych na vlastní oči neviděla, těžko bych uvěřila

Jako dítě jsem zmrzliny milovala. Ještě dnes se mi vybavuje jejich hutná lahodná chuť. (Nevím, jestli byly opravdu tak skvělé, nebo jestli je na vině nostalgie.) Pak jsem je ale postupně téměř přestala jíst. Přestaly mi totiž chutnat. Navíc mé citlivé trávení je bralo jen nerado na milost, což mě docela štvalo. Avšak jen do chvíle, kdy jsem na jednom malém koupališti prozřela a svým citlivým útrobám s vděčností poděkovala.

Přišli jsme tehdy poměrně brzy, takže jsem se zájmem sledovala, jak student-brigádník připravuje své ministanoviště na prodej zmrzliny. Vzal velký kbelík, do kterého nalil vodu. Myslela jsem, že se chystá vytírat podlahu. Když však popadl velký sáček a vyprázdnil jeho obsah v podobě  světle růžového prášku do kbelíku, pochopila jsem, že úklid se konat nebude. Posléze popadl něco mezi obřím kuchyňským ponorným mixérem a tyčovým míchačem na maltu. Pečlivě míchal obsah prášku ve vodě a v kyblíku se začala vytvářet hustší růžová směs. Co následovalo pak, nevím, protože mi výhled zastínil poněkud korpulentní pár. Jisté však je, že po chvíli hoch svůj ministánek otevřel a zahájil prodej čerstvé jahodové zmrzliny.

Zmrzliny našeho tisíciletí

Původně se zmrzliny vyráběly z plnotučného mléka a smetany a obsahovaly skutečné ovoce či čokoládu. Běžné zmrzliny 21. století mají u nás však toto složení jen zřídka. Zpravidla se jedná o mražené krémy, jejichž hlavní složkou jsou rostlinné tuky. Rostlinné tuky a oleje jsou totiž levnější než živočišné. Mražený základ se zpravidla místo skutečné ingredience dochutí potřebnou ochucovací složkou  (např. glukózovo-fruktózový sirupem, který je plný cukrů) a obarví. Výsledkem je lákavý vzhled, výrazná chuť a příznivá cena. Také ovšem poměrně rychle vyskakující hladina krevního cukru a brzký hlad.

Natěšenému dítěti budete jen stěží vysvětlovat, že by tyto „srágory“ nemělo jíst a možná docela stejně na tom budete s přesvědčováním sebe sama. Ostatně když se nebudete této mražené syntetice oddávat příliš často, nic se vám nestane. Pokud si ji však dopřáváte pravidelně, pak je dobré vědět, že se nejedná o ideální potravinu ani pro štíhlou linii, ani pro zdraví. Neobviňujme však pouze výrobce. Oni pouze vyrábějí, co si spotřebitel žádá a kupuje.

Nevýhody poctivých zmrzlin

Pokud byste měli zájem o poctivou zmrzlinu, pak udělejte v supermarketu raději čelem vzad. Budete muset pečlivě pátrat, a to nejlépe po prodejcích čerstvé zmrzliny v cukrárnách, kavárnách či výrobnách lahůdek. Počítejte však s tím, že zmrzlina z originálních ingrediencí, tedy smetany a čerstvého ovoce, pravé čokolády či vaječného koňaku bude mnohem dražší. Její barva nebude tak výrazná, protože bude postrádat umělá barviva. A pokud jste zvyklí konzumovat zejména průmyslově vyráběné potraviny, při jejichž výrobě se cukrem, solí a umělými ochucovadly nešetří, pak vám chuť přírodní zmrzliny přijde méně výrazná nebo dokonce mdlá. Jste ochotni jít do tohoto rizika?