Do pražské zoo se přistěhovali štětkouni. Budou žít společně s opicemi

Zdroj: Zoo Praha

PRAHA – Dva samci pralesních prasat štětkounů afrických se přistěhovali do Rezervace Dja v pražské zoo. Ve volné africké přírodě bývají obětí pytláků i zemědělců. Oba samci sdílí jednu z hlavních expozic rezervace spolu s kočkodany Brazzových. O události informovala na webu pražské zoo tisková referentka Alena Maděrová.

Až z nizozemské zoologické zahrady se v úterý přistěhovali štětkouni do pražské rezervace. Nejdřív se ale zdržovali v zázemí. „Dnes se však již osmělili do expozice a vzápětí svými rypáky pečlivě prozkoumali zdejší substrát,“ uvedl na webu zoo kurátor Jan Mengr. Štětkoun africký získal své jméno podle protáhlých ušních boltců zakončených štětkou delších chlupů. Ve volné přírodě je ho zatím dost, ale bohužel stejně jako kočkodan Brazzův je častou kořistí pytláků a někde i zemědělcům, kterým škodí na polích. „V neposlední řadě štětkouna ohrožuje také úbytek prostředí v důsledku rozšiřování lidského osídlení ve střední Africe,“ dodala Alena Maděrová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rezervace Dia je nejnovějším pavilonem, který zoo otevřela letos v září. Jeho hlavními obyvateli je rodinná skupina goril nížinných, která zde žije s guerézami pláštíkovými. Kromě kočkodanů a štětkounů návštěvníci na cestě pralesem potkají i osináky africké a talapoiny severní. Stylizovanou kamerunskou vesnici doplňují svými expozicemi krysy obrovské a kaloni plaví.

Do nového pavilonu se návštěvníci dostanou autobusovými linkami 234, 235 či 236 na stanici Zoo Praha – Sklenářka. Kromě toho k Rezervaci Dja v horní části areálu vede lávka od západního okraje Údolí slonů a cesta od Afrického domu. Navíc přímo před pavilonem vznikl další vchod do zoo, včetně pokladny.

Zdroj: Zoo Praha