Silvestr ve Zlínském kraji: Hořící túje, pátrání po ztraceném muži i nehody pod vlivem

Foto: HZS Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Požáry kvůli pyrotechnice, nehody pod vlivem alkoholu, fyzické napadání a rušení nočního klidu. To jsou běžné záležitosti, které každoročně zaměstnávají složky integrovaného záchranného systému v období přelomu nového roku. Výjimkou nebyl ani ten letošní, ačkoliv z pohledu hasičů a policie byl spíše klidnější. To ovšem neplatilo pro záchranáře, kterým daly silvestrovské oslavy zabrat více než obvykle.

Podle policejní mluvčí Barbory Balášové se přijaté oznámení týkala občanského soužití, fyzického napadení a ve třech případech rušení nočního klidu. V průběhu noci zastavily policejní hlídky v kraji pět řidičů pod vlivem alkoholu, přičemž ve třech případech se jednalo o trestné činy. „Další člověk za volantem se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Dopravní policisté šetřili celkem tři dopravní nehody. Jedna se stala zhruba jednu hodinu po půlnoci v obci Olšina u Zdounek. Podnapilý řidič tam narazil do stromu. Přístroj u něj naměřil 2,5 promile alkoholu,“ uvedla Balášová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kromě běžných událostí pátrali policisté od pěti hodin odpoledne na Vsetínsku po pětapadesátiletém muži, který byl s kamarády na výšlapu. „Muži se udělalo špatně, vzdálil se od přátel a ti jej poté už neviděli. Do pátrací akce byli zapojeni policejní psovodi, hlídky obvodních oddělení a policejní vrtulník. Muž se naštěstí vrátil zpět domů. Byl v pořádku,“ vyprávěla mluvčí.

Psychicky dobře na tom nebyl sedmadvacetiletý muž, který na Zlínsku vyhrožoval skokem z balkonu. „Policejní vyjednavačce se podařilo muži tento čin vymluvit a dostali jej do bezpečí. Na místě zasahovaly všechny složky IZS,“ popsala Balášová.

Hořely túje i popelnice

Na přelomu roku vyjeli hasiči v kraji k 10 událostem, které souvisely s používáním zábavní pyrotechniky. Polovina výjezdů se odehrála na Vsetínsku. „V obci Jarcová v okresu Vsetín dne 1. ledna před půl devátou hodinou večerní shořelo 16 tújí a bylo poškozeno nadzemní vedení elektrického vedení slaboproudu i nízkého napětí. K požáru došlo při používání zábavní pyrotechniky,“ sdělil mluvčí hasičů Roman Žemlička. Škoda je vyčíslena na 50 tisíc, vše se ale obešlo bez zranění.

Tři výjezdy připadly na Kroměřížsko. Požáry tam zasáhly dva kontejnery a hromadu dřeva.

Na první den v Novém roce určitě nezapomene řidič, který po jedné hodině noční ukončil jízdu v přístřešku u rodinného domu v obci Šelešovice v okresu Kroměříž. „V době našeho příjezdu byla jedna zraněná osoba v péči Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Provedli jsme protipožární opatření a pro potřeby dokumentace nehody Policií České republiky jsme osvětlovali místo nehody. Po naložení poškozeného automobilu na vůz odtahové služby jsme drobný únik od provozních kapalin zasypali sorbentem, uklidili silnici a ve 4:00 se vrátili zpět na stanici,“ vylíčil událost Žemlička.

Kromě zranění z oslav dala záchranářům zabrat i chřipka

Z pohledu záchranářů byla silvestrovská noc rušnější než v předchozích letech. „Během Silvestra a prvních tří hodin po půlnoci přijalo naše Zdravotnické operační středisko 369 hovorů. Za stejnou dobu naši záchranáři a lékaři v terénu zasahovali u 235 událostí. Obdobný počet událostí v terénu jsme řešili naposledy v roce 2018,“ zdůraznil mluvčí krajských záchranářů Jakub Omelka.

Podle něj i letos převládaly události související s alkoholem, ať už intoxikace s poruchou vědomí, psychické potíže spojené alkoholem a úrazy pod vlivem alkoholu. „V rámci oslav příchodu nového roku jsme zaregistrovali tři poranění lehčího charakteru při manipulaci s pyrotechnikou. Vyjížděli jsme také k několika napadením a jedné dopravní nehodě,“ shrnul Omelka. Dodal, že během letošních svátků záchranáři ošetřovali hlavně pacienty s potížemi, které souvisely s probíhající vlnou respiračních onemocnění.

Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje