Žerotínský zámek: Vyfoťte se v klobouku v Muzeu Novojičínska

Expozice v muzeu Novojičínska. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín
Expozice v muzeu Novojičínska. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín

Chcete poznat ty nejzajímavější a nejcennější klobouky a pokrývky hlavy? Navštivte Žerotínský zámek v Novém Jičíně. V jeho prostorách najdete Muzeum Novojičínska, které vám v expozici „Nechte na hlavě” představí úžasnou a především největší expozici klobouků na světě. Odvezte si domů na památku suvenýr v podobě fotografie, na které se zvěčníte s kloboukem na hlavě. Ať už svým, či v zapůjčeném v muzeu.

Žerotínský zámek, to je zámek v srdci Moravského Kravařska

Zastavte se při svých toulkách po Moravskoslezském kraji ve městě Nový Jičín. Proslulo díky čtvercovému náměstí, ale také výrobou klobouků. V historickém centru města stojí Žerotínský zámek, jehož monumentální stavba ukrývá ve svých základech pozůstatky opevněného kamenného domu pánů z Kravař. Dnes zde sídlí Muzeum Novojičínska, které nabízí stálé expozice a současně spoluutváří řadu poboček, jejichž činnost sahá od předhůří Beskyd až k moravskoslezské hranici.
Pojďte v Muzeu Novojičínska nahlédnout do historie Žerotínského zámku i města Nový Jičín a objevte taje kloboučnické módy. Víte jakou pokrývku hlavy nosil Tomáš Garrigue Masaryk?

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Muzeum Novojičínska. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín
Muzeum Novojičínska. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín

Vyfoťte se na Žerotínském zámku v klobouku!

„Nechte na hlavě” je stálá expozice klobouků a pokrývek hlavy v prostorách Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Muzeum klobouků je považováno za největší svého druhu na světě. Uvidíte zde na 600 klobouků, čepic, čepců a přileb z období od počátku 19. století do současnosti. Většina exponátů je součástí vlastní rozsáhlé a ojedinělé sbírky.
V části expozice se na chvíli ocitnete uprostřed tematických výjevů přibližujících atmosféru doby užívání klobouků. K vidění jsou zde skvostné klobouky a róby dam ze sklonku rakousko-uherské monarchie, unikátní vojenské a služební přilby, čáky a čepice. Nechte se okouzlit elegancí ženicha a půvabem nevěsty ve svatební scéně z 20. let minulého století, kloboučnickým krámem nebo prvorepublikovou cukrárnou. Své dveře vám pootevře původní kloboučnická dílna se vzorkovníky, formami a dalším náčiním. Nepřehlédněte vitrínu s kolekcí pokrývek hlav významných osobností naší kultury a politiky – je zde například klobouk prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrigue Masaryka, „otce národa“ Františka Palackého, následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este vedle klobouků Jana Nerudy, Petra Bezruče a dalších. Výlet na Žerotínský zámek si nenechte ujít, protože třešničkou na dortu je dobový fotoateliér, kde se můžete ve vlastním nebo zapůjčeném klobouku vyfotografovat.

Expozice v muzeu Novojičínska. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín
Expozice v muzeu Novojičínska. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín

Proč se novojičínskému zámku říká Žerotínský?

V expozici s názvem „Žerotínský zámek v proměnách století” se dozvíte, že areál dnešního Žerotínského zámku vypráví dlouhý příběh architektury, jehož první kapitoly se začaly psát někdy na sklonku 14. století. Tehdy stál v těchto místech „kamenný dům“ Voka z Kravař, neboť počátky města, a zvláště městského hradu v Novém Jičíně, jsou spojeny se slavným českým šlechtickým rodem pánů z Kravař. A proč se zámku říká Žerotínský? Město Nový Jičín a jeho zámek jsou spjaty s renesancí, stejně jako je renesance propojena s Žerotíny. Stopy Žerotínů staré pět set let se nesmazatelně vryly do architektury města, starých listin a povědomí mnoha generací obyvatel Nového Jičína. Právem je tedy i novojičínský zámek dodnes nazýván přízviskem Žerotínský.

„Ve znaku zavinuté střely“ je název jedné z nejzajímavějších podsbírek muzea, která vás provede od středověkých kořenů až k moderním dějinám města.

Žerotínský zámek v Novém Jičíně. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín
Žerotínský zámek v Novém Jičíně. Zdroj: Žerotínský zámek Nový Jičín

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích na Žerotínském zámku najdete na internetových stránkách Muzea Novojičínska. Klikněte zde.

Místo výletu

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Nový Jičín
Město: Nový Jičín

Kontakt

Žerotínský zámek Nový Jičín
28. října 12
741 01 Nový Jičín

telefon: +420 556 701 156
e-mail: sekretariat@muzeumnj.cz
www.muzeumnj.cz/zerotin

Tip na fajn výlet

Nový Jičín, to jsou klobouky, historie i Laudoncaching. Víte, že zde zemřel jeden z nejslavnějších rakouských vojevůdců, generál Laudon? V interaktivní expozici Generál Laudon vás čeká vzdělání i pobavení ve vojenském stylu.
Vyrazte do městečka Štramberk, bude vás celý den rozmazlovat. Můžete vystoupat na věž, které se říká „Štramberská trúba“, projít se starodávnou uličkou s roubenými chalupami nebo navštívit muzeum Zdeňka Buriana. Víte, že v těsné blízkosti města je jeskyně Šipka, kterou kdysi obývali pravěcí lovci?