Nebezpečné lákadlo – energetické nápoje u dětí a mladistvých

Foto: Rýdlová J.

Vypadá to, že tzv. energy drinky jsou už poměrně dlouho znakem mladých, kteří chtějí být „cool“, „free“ a „in“. Rychlost, výkonnost, dravost nebo aspoň potlačení únavy a také poutavý obal, zajímavá chuť, snadná dostupnost a přijatelná cena. Pochutnávají si na nich nejen dospělí, ale také mladiství, a co hůře docela běžně také děti. Jenže zejména pro mladý organismus může jejich konzumace znamenat riziko.

Energetické nakopávače

Stimulující efekt běžně prodávaných energetických nápojů je založen zejména na vysokém obsahu cukru, koreinu a dalších stimulantů (např. guarana, ženšen). Tyto látky podporují jak fyzický, tak psychický výkon, tudíž po nich s oblibou sáhnou mladí lidé nejen před sportovním výkonem, ale také před písemkou nebo zkouškou. Často takto činí nejen v průběhu dne, ale také večer, aby si podrželi svou výkonnost do noci či časného rána. Nabourávají si přirozené biologické rytmy, což následně způsobuje např. problémy s usnutím a špatnou kvalitou spánku. Ráno je člověk unavený a potřebuje další energetický „nakopávač“, aby vůbec začal fungovat. A najednou se roztáčí bludný kruh, kteří důvěrně znají mnozí dospělí. Jenže právě u dětí a mladých lidí mohou být napáchané škody větší, protože jejich organismus je zranitelnější než organismus dospělých.

Kalorická bomba

Energetický nápoj je v podstatě kalorickou bombou. Pokud po jeho konzumaci nenásleduje odpovídající energetický výdej, pak se přijatá energie ukládá v těle formou tuku. Při pravidelné konzumaci lze zákonitě očekávat nárůst hmotnosti. Vysoký obsah cukru také přispívá ke kazivosti chrupu. V 500 ml nápoje (pouhá jedna plechovka) přijmeme průměrně tolik kalorií, jako kdybychom snědli polovinu 100g tabulky čokolády. Příjem sacharidů je však ještě o něco větší, než u zmíněné poloviny tabulky čokolády. Nahrazení cukru umělými sladidly dle posledních zjištění problém příliš neřeší. Ukazuje se totiž, že dopady sladidel na snížení váhy nejsou tak významné, jak se očekávalo, zejména z dlouhodobého hlediska. Navíc studie upozorňují na možná zdravotní rizika.

Dopad na psychiku

Stimulační efekt daný mimo jiné vysokým obsahem kofeinu se projevuje zvýšením pozornosti a snížením potřeby odpočinku a spánku. Tělo tak přichází o své základní potřeby, protože je potlačena brzda, říkající „uber, odpočiň si, jdi spát“. Spánek je ovšem pro vyvíjející se mladý organismus bytostně důležitý. K negativním projevům nadměrného příjmu kofeinu patří dále také úzkost, podrážděnost, nesoustředěnost a celkové nežádoucí změny chování.

Dopad na fyzické zdraví

Uznávaný odborník Prof. MUDr. Cyril Höschl uvádí, že přílišná konzumace energetických nápojů v krátkém čase nebo v kombinaci s alkoholem může vážně poškozovat zdraví, zejména u citlivých jedinců. Nežádoucí účinky zahrnují mimo jiné poruchy srdeční činnosti (zrychlený tep, arytmie, zvýšený krevní tlak), poruchy nervového systému (již zmíněná nervozita, úzkost, podrážděnost, nespavost a závislost, u citlivých jedinců i migrény nebo epileptické záchvaty), trávicí potíže (vysoké množství cukru a kyselin může způsobit pálení žáhy, nadýmání a průjem), dehydratace (některé energetické nápoje mohou zvyšovat tvorbu moči, a tedy při nedostatečném příjmu tekutin působit dehydrataci).

Nebezpečná kombinace s alkoholem

Konzumace energy drinků ve spojení s alkoholem (což vídáme zcela běžně u všech věkových generací) je velmi zrádná a zejména u citlivých jedinců může vážně poškodit zdraví. Kofein obsažený v energetických nápojích může totiž maskovat účinky alkoholu, a vést tak k jeho nadměrné konzumaci se všemi následky.

Všeho s mírou

Dětem by energetické nápoje měly být zapovězeny, u mladistvých (a také dospělých) platí rada všeho s mírou. Jednou za čas drink patrně škodu nenapáchá (pokud se nejedná o zvlášť citlivého jedince). Nicméně nepřiměřená konzumace ve svém výsledku popírá vše, proč lidé po energetických nápojích sahají, protože snižuje výkonnost a zvyšuje tělesnou i psychickou nepohodu, v horším případě může způsobit zdravotní problémy.