Přepadl seniorku za bílého dne u prodejny. Proč?

ČESKÁ LÍPA – Na pondělní cestu z nákupu jen tak nezapomene 75letá žena z České Lípy. Kolem deváté hodiny ráno si ji vyhlédl v českolipském Penny Marketu cizinec, kterého zaujala tím, že platila u pokladny dvoutisícovou bankovkou.

Muž si pak na starou paní počkal venku vedle obchodu, a když nebyli na blízku žádní svědci, chytil ji zezadu za ústa a druhou rukou jí začal prohledávat tašku. Hledal v ní peněženku se zbytkem peněz z nákupu. Nakonec ale z místa činu uprchl ještě dříve, než stačil její peněženku mezi nákupem v tašce najít. Svou roli v tom jistě sehrály nervy, protože měl strach z dopadení. Seniorce naštěstí neublížil fyzicky, psychicky ale ano. Ta celá roztřesená případ oznámila policistům na tísňovou linku 158.

Místo činu

Do několika minut u ní byla policejní hlídka. Policisté získali od ženy zevrubný popis pachatele, jeden s ní zůstal u prodejny a druhý pátral v okolí. S rychlostí, jakou policisté na oznámení reagovali, zřejmě lupič vůbec nepočítal, protože se v té době ještě zdržoval nedaleko místa činu. Muže, který zcela odpovídal popisu podezřelého, policista okamžitě zadržel a jak se záhy ukázalo, šlo opravdu o tohoto lupiče. Což seniorka policistům bezprostředně po jeho zadržení potvrdila. Jedná se o 31letého cizince, který údajně přijel do České republiky za svou přítelkyní. K činu se přiznal, peníze prý nutně potřeboval.

Policisté násilníka obvinili ze zločinu loupeže a podali státnímu zástupci návrh na jeho vzetí do vyšetřovací vazby. Obávají se toho, že by na svobodě ve své trestné činnosti pokračoval a trestnímu stíhání se vyhýbal. Do rozhodnutí soudu o vazbě proto zůstane v policejní cele. Za přepadení seniorky mu hrozí až desetiletý pobyt ve vězení.

Ilustrační foto a foto Policie ČR