Středověký hrad Loket, střežící “klíč ku Království českému”, otevírá své brány i v zimní čase

Pyšně se tyčící královský hrad Loket je srdcem stejnojmenného malebného městečka zasazeného na skalním útesu uprostřed Slavkovského lesa. Jeho chladné kamenné zdi vás zahřejí a potěší svojí jedinečnou atmosférou, romantikou, tajemnem i pestrou nabídkou hradních expozic.

Strážce nad řekou

Hrad obklopený řekou Ohří v sobě snoubí prvky gotiky a románského slohu. Má za sebou pohnutou historii, kterou vám přiblíží zajímavé prohlídkové okruhy. A co všechno můžete obdivovat a poznat? V markrabském domě je uložena spousta cenných sbírek, které nabízí poznání i z hlediska vědy. Prohlédnete si nejen nábytek, ale i starou loketskou lékárnu nebo vzácné minerály. Vedle nich spatříte také legendární loketský meteorit, jenž v této oblasti spadl v roce 1422 a o který se zajímal i sám Johann Wolfgang Goethe.

Vězení, zbraně i křehká krása

Navštívíte-li zdejší autentické sklepní vězení, poznáte se s jeho nedobrovolnými obyvateli v podobě pohyblivých figurín. Nic pro slabé povahy, protože atmosféru prostor dokreslují mrazivé výkřiky a sténání trestanců.
Pokud se zajímáte o historické zbraně, zdejší expozice chladných i palných zbraní a ukázka staré vojenské výstroje a přilbic vás určitě potěší.
Milovníky umění zaujmou gotické nástěnné malby z dob vlády Václava IV, které byly malovány na suchou omítku technikou secco. Zobrazují výhled do zahrad přes hradby hradu.
V přízemí Hejtmanského domu vstoupíte do pohádkově křehké nádhery. Prohlédnout si zde můžete sbírku porcelánu od výrobců z okolních porcelánek, například v Lokti, Horním Slavkově a dalších. Některé z nich už bohužel neexistují. Ke vzácným kouskům patří vídeňské lázeňské pohárky nebo ručně malované porcelánové hlavičky dýmek, nechybí ani užitkový porcelán.

Krušnohorské vánoční trhy

K příjemnému prožití adventního času vás hrad Loket zve na Krušnohorské vánoční trhy. Můžete se těšit na stará řemesla a zvyky, vážící se k regionu Krušných hor a Poohří, vyzkoušíte si výrobu slaměných ozdob nebo zdobení perníčků, vánoční náladu doplní flašinetář, koledy, folklórní muzika i divadelní představení. Mlsné jazýčky si pochutnají na pravé krušnohorské kuchyni. A kdy přijet? Od soboty 7. do neděle 8. prosince, od 10 do 18 hodin.

Klíč ku království

Opevněné město Loket s hradem bylo v minulosti označováno za “klíč ku Království českému”. Hrad patřil k nejlépe opevněním místům v Evropě a tradovalo se, že kdo dobude Loket, dobude celé české království. První dochovaná písemná zmínka o Lokti je z roku 1234. Hrad sloužil jako pohraniční pevnost, byl sídlem králů, hraběcího rodu Šliků, pánů z Plavna a loketských měšťanů. Od dvacátých let 19. století až do roku 1948 hrad fungoval jako vězení. Dnes je majetkem města.

Místo

Karlovarský kraj, okres Sokolov, Loket

Kontakt

Hrad Loket
Zámecká 67, 357 33 Loket
tel.: +420 352 684 648
e-mail: kultura@hradloket.cz
www.hradloket.cz

Otevírací doba

listopad – březen: pondělí – neděle 9 – 16 hodin
duben – květen: pondělí – neděle 9 – 17 hodin
červen – srpen: pondělí – neděle 9 – 18:30 hodin
září – říjen: pondělí – neděle 9 – 17 hodin

Vstupné s průvodcem

základní 130 Kč, snížené 105 Kč, rodinné 380 Kč, děti do 6 let, držitelé ZTP/P zdarma

Vstupné s textem

základní 110 Kč, snížené 90 Kč, rodinné 330 Kč, děti do 6 let, držitelé ZTP/P zdarma

Kde se najíst a ubytovat?

Město Loket má širokou nabídku ubytovacích i restauračních zařízení. Navštivte internetové stránky www.loket.cz a můžete si vybrat, kam jít na oběd, na zákusek či se ubytovat.