Jak se nezbláznit z letní dovolené. Kdo je připraven, není zaskočen

Zdroj: pxhere.com, free image

Letní dovolená je tak trochu obdobou Vánoc. Všichni kolem ji podobně opěvují. Také se o ní nezdráhají mluvit i půl roku dopředu. Radostně na nás vykukuje z reklam, jejichž cílem je zejména řádně odlehčit našemu rodinnému rozpočtu ještě před samotným odjezdem a připravit nás o poslední zbytky našeho volného času a naší dosud jakž takž fungující nervové soustavy. Dovolená zpravidla uběhne jako voda, někdy i dosti divoká. Zejména pokud si v rámci nezvyklého volna začnete lézt se zbytkem rodiny či přátel na nervy. A pak už frčíte domů a rovnýma nohama spadnete do pracovního procesu.

První den v práci jste zralí na infarkt nebo pobyt v psychiatrické léčebně, jelikož záskok za vás nefungoval, a pokud přece jen ano, tak blbě. A navíc vás šéf pověří novým projektem. Vždyť jste se přece vrátili z dovolené, takže jste odpočinutí a plní sil a kreativity, že ano? Pomalu se dostáváte do běžného životního rytmu se skromným přáním, aby ministerstvo školství nahnalo vaše líné a k mobilu přisáté pubertální ratolesti do školy o měsíc dříve a aby je tam na ten měsíc nechalo i s noclehem. V duchu se uklidňujete tím, že když dobře půjde a nestihnete rychle našetřit peníze, tak se to vše bude opakovat nejdříve zase až za rok…

Uvedený scénář je bezpochyby mnohým znám. A ty, kteří ho ještě nezažili, mohu uklidnit: „Nebojte se, ono to jednou určitě přijde!“ Co tedy dělat, pokud si chceme dovolenou užít a návrat z ní přežít bez následků? Někdy stačí dodržet pár naprosto jednoduchých zásad.

Uvědomte si, že dovolená není soutěž

Výběr dovolené není soutěž s vašimi kolegy nebo známými o to, „kdo výš a kdo dál“. I když to tak mnozí opravdu chápou. Místo, ubytování i náplň si zvolte zásadně podle toho, co vyhovuje vám a vaší rodině nebo přátelům, s kterými pojedete. Ať ostatní tráví dovolenou na jachtě, vy si klidně jeďte do srubu na Vysočinu.

Výbavu nakupujte s rozumem

Reklama může být i užitečná, když nám připomene, co si na dovolenou koupit, ale nesmí nám nic diktovat. K rybníku opravdu nepotřebujeme desatero plavek a pět druhů opalovacích krémů. A těch pár kilometrů na kole klidně ujedeme v klasickém tričku a kraťasech, aniž bychom si museli pořizovat cyklistický dres, který nám pak bude ležet další dva roky ve skříni.

Počítejte s časem na přípravu a balení

Balení na dovolenou zpravidla vyžaduje nějaký ten čas (třeba i den) navíc, proto si ho zkuste vyčlenit. Asi se budete schopni sbalit i na poslední chvíli, ale pravděpodobně se to neobejde bez velkého stresu a dost možná i něco důležitého doma zapomenete. Hodně času i zmatků vám ušetří, pokud si dopředu sestavíte seznam všeho, co budete potřebovat, včetně úkolů, co vyřídit (např. poprosit sousedy, aby vám vybírali poštovní schránku a zalévali kytky). Pak už jen odškrtáváte.

Nemějte nereálná očekávání

Představa, že dovolená musí být naprosto super počínaje ubytováním a jídlem, naprosto skvělými zážitky a chováním vašich souputníků konče, je naprosto zkreslená. Jistě byste si po celém roku dřiny a shonu něco takového zasloužili, ale život není továrnou na přání. Považujte tedy dovolenou za vydařenou, když na ní zažijete něco pěkného, odpočinete si od starostí všedních dnů a s ostatními budete dobře vycházet.

Po dovolené mějte volno

Naplánujte si návrat tak, abyste po něm měli aspoň jeden den volna na aklimatizaci. Zpravidla si dovezete fůru špinavého prádla, které bude chtít vyprat, a rovněž bude potřeba doplnit ledničku zející prázdnotou. Vaše tělo však bude hlavně potřebovat čas, aby se přepnulo z dovolenkového režimu do režimu provozního. Nemusíte ani přijet od moře, stačí návrat z českých hor do města, a vaše tělo pozná rozdíl. Bude mu chybět tzv. silný, tedy čistý a vlhčí horský vzduch, a bude unavené. Zvláště citliví lidé mohou na tuto změnu reagovat dokonce i rýmou nebo kašlem.

Přejeme pěknou dovolenou a šťastný návrat.

Může vás zajímat:

Jak platit na dovolené v zahraničí. Co se určitě vyplatí vědět