Přibývá srážek s prasaty, ale zabíjačku si z nich neuděláte

HODONÍN – Jako každý rok i letos s přicházejícím podzimem přibývá střetů se zvěří. Především srny, ale i divoká prasata přebíhají silnice a stávají se tak častým terčem pro řidiče motorových vozidel.

zdroj: Policie JMK

Zatím poslední nehodu s lesní zvěří evidují policisté od čtvrtku, kdy ve večerních hodinách na silnici u Čejkovic srazil řidič osobního vozidla Škoda Superb srnce. Na vozidle vznikla škoda 30 tisíc korun. Tyto nehody se stávají mimo obce a dochází k nim především v nočních či brzkých ranních hodinách. Nejčastěji ke střetům se zvěří dochází při průjezdu lesem, kolem větrolamu, remízku nebo kukuřičného pole. „V letošním roce již policisté na Hodonínsku řešili více než 200 takových nehod, což je o 60 více než vloni. Je pravděpodobné, že jich ještě bude přibývat. Jen za poslední týden přibylo osm nových událostí. Proto policisté apelují na řidiče, aby v tomto období byli obzvláště předvídaví a počítali s možností vběhnutí zvěře do jízdní dráhy vozidla,“ upozornil mluvčí policie Petr Zámečník.

Pokud dojde ke srážce se zvěří, je povinností řidiče kontaktovat Policii ČR např. prostřednictvím tísňové linky 158. Na operační středisko je podstatné upřesnit základní údaje: místo střetu, zranění osob a také sdělit, jestli sražená zvěř netvoří překážku v silničním provozu. Policisté, kteří na místo vyjedou, provedou ohledání a zadokumentují událost. U těchto dopravních nehod vždy policisté vyrozumí příslušné myslivecké sdružení, které zajistí odvoz mrtvé zvěře. Je protiprávní usmrcenou zvěř odvážet bez vědomí mysliveckého sdružení.