Škoda Auto staví pro své kamiony nad D10 most. Na dálnici je uzavřen levý pruh oběma směry!

MLADÁ BOLESLAV – Přes dálnici D10 u Mladé Boleslavi vyroste most, který si pro sebe a své potřeby staví přímo automobilka Škoda Auto. Vyroste v blízkosti nájezdu na dálnici z Průmyslové ulice u Kosmonos. Stavební práce už nyní probíhají a na dálnici si vyžádaly omezení provozu.

Změny na dálnici

Kvůli stavbě pilíře mostu ve středovém dělícím pásu dálnice je v místě uzavřen v obou směrech levý jízdní pruh. Doprava na Prahu i Turnov je v obou směrech vedena dvěma provizorními jízdními pruhy. S omezením musí řidiči počítat přibližně do 2. poloviny června 2022.

Kde a pro koho

Most Laurina & Klementa se bude klenout mezi dálničními exity číslo 44 Mladá Boleslav a 46 Kosmonosy. Kromě něj vznikne nová brána do areálu závodu Škoda Auto a rovněž navazující komunikace třetí třídy. Po čtyřproudové komunikaci budou jezdit kamiony, které budou přivážet komponenty nezbytné pro výrobu a další vozidla obsluhující továrnu. Zaměstnancům ani obyvatelům z okolí sloužit nebude.

Parametry

Za 650 miliónů vznikne most dlouhý 357 metrů a široký 22 metrů. Jeho projekční příprava začala v dubnu minulého roku a do zkušebního provozu by měl být uveden v červnu 2023.

Zklidní dopravu?

„Škoda Auto se rozhodla vybudovat nový příjezd do závodu jako významný příspěvek pro zklidnění dopravy v Mladé Boleslavi a Kosmonosech. Kamionům se zkrátí cesta a ve spojení s chystanými veřejnými komunikacemi dojde k zásadnímu snížení zátěže v obou městech,“ uvedl člen představenstva firmy Michael Oeljeklaus.

Finálová vizualizace. Zdroj: Škoda Auto