Spotřební daň na naftu opět vzroste, porostou i ceny u čerpacích stanic

Zdroj: Pexels/Erik Mclean

ČESKO Senátem prošlo zvýšení spotřební daně na naftu. Její cena na čerpacích stanicích by tak již od srpna mohla dle odhadů vzrůst až o 1,80 Kč za litr.

V prvé řadě je třeba říci, že zvýšení spotřební daně na naftu není dalším cíleným zvyšováním cen. Spotřební daň by se pouze měla vrátit na tutéž úroveň jako před loňským červnem. Právě tehdy vláda zavedla sníženou sazbu, ceny nafty totiž významně přesahovaly 40 Kč za litr. Snížená sazba měla platit až do konce letošního roku, vládní koalice ale k tomuto snížení již nevidí důvod, jelikož ceny nafty postupně zase klesly k původní úrovni. „My jsme to v Senátu diskutovali loni v září, kdy nafta stála i 48 Kč za litr. V současnosti je to 33 korun“, objasnil předseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Miroslav Plevný (nestr. za STAN), proč Senát vládní návrh podpořil.

Pro předčasnou změnu sazby hlasovalo 54 senátorů, pouze čtyři byli proti. Opoziční návrh, který operoval s platností opatření do konce prosince, podporu nezískal. „Myslím, že když vláda něco řekne a odhlasuje to parlament – tedy že spotřební daň bude snížena do konce roku 2023, tak to máme splnit. A ne to čtyři měsíce před koncem rušit a nahánět další peníze,“ uvedl však senátor Ladislav Václavek (ANO.)

Jak je tvořena cena nafty?

Hlavní složkou výsledné ceny je cena za samotnou surovinu a marže obchodníka, ta nyní činí 18,61 Kč. K této částce se připočítává spotřební daň, aktuálně ve výši 8,45 Kč, a také 21% DPH (z celkového součtu), tedy 5,68 Kč. Součet těchto jednotlivých položek pak činí konečnou cenu, jež se v těchto dnech na čerpacích stanicích pohybuje okolo 33 Kč za litr. Po opětovném navýšení spotřební daně by ale tato položka měla stoupnout o 1,50 Kč, čímž by došlo také k navýšení DPH o 0,32 Kč. Ve výsledku by tak cena litru nafty (při zachování téže ceny suroviny a marže obchodníka) mohla stoupnout o více jak 1,80 Kč, a to na 34,56 Kč.

Navzdory tomu, že ozývající se nesouhlasné hlasy upozorňují, že po tomto navýšení spotřební daně by se situace dopravců mohla i vzhledem k zahraniční konkurenci zhoršit, faktem je, že ceny nafty ve všech okolních zemích jsou nyní vyšší než v tuzemsku. Nejdražší je litr nafty v Německu, kde vyjde na 39,40 Kč, a nejlevnější v Polsku. Tam stojí v přepočtu 33,88 Kč.

Změna v rozhodnutí by pak mohla znamenat komplikaci pro dopravce zejména proto, že kalkulovali s původní platností opatření až do konce roku. Na druhou stranu řada dopravců tento krok chápe. „Mám pro to velké pochopení, protože vláda musí reagovat na to, že cena šla dolů. Už dopředu avizovala, že to nebude donekonečna. Minulé vlády hospodařily na dluh, a to si už nemůžeme dovolit,“ shrnula tak Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport. Sama vláda si od zkrácení platnosti původního opatření slibuje další dodatečné příjmy. Úprava by mohla znamenat příjem dalších 4 mld. Kč do státního rozpočtu. Podle vyjádření mluvčí prezidenta pak hlava státu počítá s podpisem novely zákona o spotřební dani tak, aby mohla v platnost vstoupit již od srpna.